Alfabetik sıra ile ilerlediÄŸimiz ülkenin müzeleri listemizde sıra Kayseri’ye kadar kaldı. Kayseri’de birçok müze vardır ve bunların arasında sanat müzeleri de, tarih müzeleri de yer alıyor. Ege’den da antik eserlerin burada sergilendiÄŸini söylediÄŸimizde lütfen ÅŸaşırmayın. İşte Kayseri’deki müzeler ve sahip oldukları eserler.
KAYSERİ MÜZESİ
1930 yılında Hunat Hatun Medresesi’nde kurulmuÅŸ, 1969 yılında Gültepe Mahallesi, Kışla Caddesi’nde yeni yapılan bugünkü binasına taşınmıştır. Eserler kronolojik bir düzen içerisinde iki büyük salon ve bahçede sergilenmektedir.
Birinci salonda; ilkin Eski Tunç Çağı’nın boyalı ve boyasız seramikleri ile su mermeri (alabastron) idollerinden örnekler, sonra da Kültepe kazılarında elde edilen Assur Ticaret Kolonileri Çağına ait eserler tipolojik olarak sergilenmektedir.
Bunların arasında çivi yazılı tabletler, pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak, gaga ve yonca ağızlı testiler, çömlekler, vazolar, meyvelikler, kantharoslar, hayvan biçimli içki kapları (rython), kalıplar, madeni eşyalar, damga-silindir mühür ve mühür baskıları sayılabilir. Aynı salonun güney bölümünde Geç Hitit Çağının taş heykelleri ve hiyeroglifli stelleri bulunmaktadır.
İkinci salonda; geçiş koridorunda Frig Çağının boyalı ve boyasız seramiklerinden sonra Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarının Kayseri çevresinden derlenmiş eserleri, Beştepeler ve Garipler tümülüslerinden ele geçen mezar hediyeleri sergilenmektedir. Bahçede; Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarının mermer heykelleri, mezar stelleri, lahitler ve pişmiş toprak iri küpler açıkta sunulmaktadır.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri İli, Merkez Melikgazi İlçesi, Gültepe Mahallesi Kışla Caddesi No: 2’de yer alır. Müze inÅŸaatına 1965 yılında baÅŸlanmış olup 26 Haziran 1969 yılında teÅŸhir ve tanzim çalışmaları bitirilerek hizmete açılmıştır.
Müze, 8704 m²lik bahçesi içerisinde 580 m²lik iki katlı bir kullanım alanı üzerine oturmaktadır. Bina iki büyük salon, bir koridor ve çalışma odaları ve depodan oluşmaktadır.
Günümüzde tamamı arkeolojik eserlerden oluÅŸan müzedeki eserlerin teÅŸhir ve tanziminde, eldeki imkanlar ölçüsünde kronolojik bir düzen gözetilmiÅŸtir; eserler iki büyük salon ve bahçede sergilenmektedir. Buna göre 1. salonun giriÅŸinde Eski Tunç Çağının boyalı ve boyasız seramikleri ile mermer (alabastron) idollerden örnekler verilmektedir. Salonun devam eden bölümünde Kültepe’de açığa çıkarılan Asur Ticaret Kolonileri devrine ait eserler, tipolojik olarak sergilenmektedir. Bunlar arasında çivi yazılı tabletler, piÅŸmiÅŸ topraktan yapılmış yuvarlak gaga ve yonca ağızlı testiler, çömlekler, vazolar, meyvelikler, silindir ve damga mühürler, hayvan biçimli içki kapları (ryton), madeni eÅŸyalar ve kalıplar önemli bir yer tutar. Aynı salonun güney bölümünde Geç-Hitit Devrine ait taÅŸ heykelleri ve hiyeroglifli steller bulunmaktadır.
II. salona geçiş koridorunda Firig Çağının boyalı ve boyasız seramikleri teşhir edilmektedir.
II. salonda ise; Hellenistik-Roma ve Bizans çaÄŸlarının Kayseri çevresinde bulunmuÅŸ eserleri, BeÅŸtepeler-Garipler Tümülüsü’nden çıkarılan mezar hediyeleri ile Herakles-lahti ve urnalar sergilenmektedir.
Bahçede; Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarının mermer heykelleri mezar stelleri, lahitler ve pişmiş topraktan iri küpler açıkta sergilenmektedir.
Gültepe Mahallesi, Kışla Caddesi No:2
Tel : (0352) 222 21 49
Faks : (0352) 232 48 12
Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
Kayseri Etnografya Müzesi
Güpgüpoğlu Konağının selâmlık bölümünde yer almakta olup doğuda dış kale duvarlarına yaslanmaktadır. İki katlı yoğun bir kütleye sahiptir. Hayvanlara ait olan alt katı, bugün sergi salonu olarak düzenlenmiştir.
Üst kata dışardan bir merdivenle çıkılır. Odalar orta hol çevresinde düzenlenmiştir.
Müzede Kayseri yöresinin özelliklerini yansıtan Türk İslâm kültürünün çini, silah, ahşap, maden, el yazma, halı, kilim, erkek ve kadın giysileri ile takı ve süs eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca Türk-İslâm çağlarının, altın, gümüş ve bronzdan yapılmış sikkeleri kronolojik bir düzen içerisinde sunulmaktadır.
Holün doğusundaki büyük odada Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları dönemine ait cam, çini ve ahşap-madeni eserler, ikinci odaya giriş koridorunda, ateşli-kesici silahlar ile erkek kıyafetleri, küçük odada ise, kadın kıyafetleri ve süs eşyaları sergilenmektedir.
Holün güneyindeki iki odanın büyük olanında Türk-İslâm devletlerine ait sikkeler diğer odada ise yazma eserler, batıdaki büyük odada, bakır ev eşyaları, halı ve kilimler sergilenmektedir.
Kuzeydeki yarı açık köşkte topak Türkmen çadırı, bahçede ise İslâmi döneme ait mezar taşları teşhir edilerek ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.
Adres: GavremoÄŸlu Mah. Huant Hatun Medresesi/ Kayseri
Tel: (0 352) 222 21 48
Atatürk Müzesi
Kayseri merkez, Cumhuriyet Mahallesi, Tennuri Sokağı’nda bulunan bina; 19. yüzyıl sonunda RaÅŸit AÄŸa tarafından ev olarak yaptırılmıştır.
Bina kesme taÅŸlardan inÅŸa edilmiÅŸ, iki katlıdır. Atatürk Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20.12.1919′ da Kayseri’ye geldiÄŸinde bu evde kalmıştır. Bunun anısına restore edilen binanın üst kattaki bir odasında, Kayseri’yi ziyaretleri ile ilgili belge ve fotoÄŸraflar sergilenmektedir.
Güpgüpoğlu Konağı
Kayseri İli, Melikgazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, Tennuri Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1417-1419 tarihleri arasında yapılmıştır. Haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Selamlık bölümü, konağa daha sonra eklenmiş olup, bugün Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Haremlik bölümü, harem odası, sofa, gelin odası, mutfak, hizmetli odası, misafir odası, günlük oda ve gelin-damat odası olarak yapılmıştır.
Sofa (salon) yalnız kapı ve kapının üzerindeki pencerelerle aydınlatılır. Dışarıya açılan baÅŸka penceresi olmadığı için loÅŸ, dramatik ve gizemli bir karakter taşır. Sofa’nın boyu 10 m., eni 5 m., yüksekliÄŸi ise 7 m. dir. Kapıdan “seki altı” denilen kısma girilir. Ortada “çaÄŸ taşı” denilen bir taÅŸ yer alır. Seki altından iki basamakla tahtalı olan üst kısıma çıkılır. Buranın üç tarafı 30 cm. yüksekliÄŸinde, 70 cm. geniÅŸliÄŸinde bir divanla çevrilmiÅŸtir. Sofa’nın yan duvarlarında gömülü ahÅŸap dolap ve niÅŸler yer almaktadır. “Yüklük” denilen bu büyük dolaplar yatakları koymak içindir. Sofa’da mankenlerle evin sahibi ve misafirleri canlandırılmıştır.
Sofa’nın doÄŸusunda gelin odası yer almaktadır. Konağın yabancıların girmesinin istenmediÄŸi mahrem bölümüdür. Sedirleri, gömme dolapları ile çok amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Sofa’nın batısında bir kapı ile ön mutfaÄŸa, oradan da asıl büyük mutfaÄŸa (tokana) geçilir. Yemek piÅŸirmek için yapılmış ocak, tokana’nın en belirgin özelliÄŸidir. Burada mankenlerle mutfaktan günlük iÅŸleri yapan ev kadınları canlandırılmıştır.
Tokana’nın kuzeyinde eve sonradan eklenmiÅŸ bir kabul (misafir) odası vardır. Misafir odasının karşısında da konağın iÅŸlerini gören hizmetçilere tahsis edilmiÅŸ, küçük bir oda yer almaktadır.
Hizmetçi odasının üzerinden ahşap merdivenle ikinci kata çıkılır. İkinci katta gelin-damat odası ve günlük oda yer almaktadır.
Yazlık köşk kısmı, konağın batısındadır. Ahşap kolonlar üzerinde yükselir ve binaya sonradan ilave edilmiştir. Tavanı işlemeli olan köşkün önünü dekoratif taşlarla yapılmış bir havuz süsler.
Evin Tarihi
Kayseri’nin tarihinde de yazıldığı gibi 1419’da Mısır Kralı El Müeyeddin’in yardımı ile burada ZülkadiroÄŸulları devleti kurulmuÅŸtur. Mısır’da o zamanlar Memlûkler saltanat sürüyordu. Memlûkler zamanında Kahire’de yapılan camilere bakarsak sofa’nın içinde, pencere kenarlarında kullanılan sütunların, onların zamanında yapılanlarla aynı olduÄŸunu görürüz; ayrıca kapı üzerindeki siyah-beyaz taÅŸlarla örülen kemerde ve kapı yanlarındaki taÅŸa oyulan niÅŸciklerdende bir Arap havası sezmek mümkündür.
Fatih Sultan Mehmet 1468 de burayı bir Osmanlı eyaleti haline getirmiÅŸti. Kayseri bedesteninin kuzey tarafındaki eski Pamukçular Çarşısı’na açılan kapının üzerindeki mermer kitabeden banisinin Kayseri Emiri Mustafa Bin Abdullah Bey olduÄŸu ve binanın 1497 yılında yapılmış olduÄŸu anlaşılmaktadır. Mahkeme sicillerindeki kayıtlarla, vakfiyesinde yazılı bilgilerden bu zatın Bursalı olduÄŸu yazılmaktadır. Buradan da Bursalı ustaların Kayseri’de çalıştıklarını anlıyoruz.
Evin yapılış tarihi: 1419-1497 yılları arasıdır.