Muğla Müzeler Listesi

mugla_muzeleri

Ülkemizin en çok turist çeken, yazları yabancı cenneti olan Muğla, tarihi bakımdan da oldukça önemli bir noktaya sahiptir. Antik Yunanların yaşam alanlarından biri olan Muğla genelinde kazı çalışmaları yapılır ve neredeyse her kazıdan oldukça değerli parçaların çıktığını da söyleyebiliriz. Bunla birlikte şehirde birçok müze bulunuyor; biz de bu yazımızda sizlere Muğla’daki müzelerin detaylı bir listesini ve müzeler hakkında bilgiler sunduk.

Muğla Müzesi
Muğla Müzesi önceleri ceza evi olarak kullanılmakta iken daha sonra restore edilerek müzeye çevrilmiştir. Muğla Müzesi toplam 3 ana bölümden ve 1 adet sanat galerisinden meydana gelen bir yapıya sahiptir. Muğla Müzesi’nde fosiller, etnografik ve arkeolojik eserler ziyaretçilere sunulmaktadır. Muğla Müzesinde çok sayıda antik kalıntılar ve heykellerde mevcuttur. Muğla Müzesi’nin en önemli özelliği Türkiye’de ilk ve tek doğa tarihi müzesi olmasıdır. Muğla Müzesi’nde Muğla yöresinde gerçekleştirilmiş olan kazılarda hortumlu memeliler, zurafagiller, domuzgiller, atgiller, gergedangiller ve etçillere ait fosil kalıntıları bulunmuştur. Bunların yanı sıra Muğla Müzesi’nde bitkilere ait bitki fosilleri de müzenin doğa tarihi bölümünde sergilenmektedir. Muğla Müzesinin etnografik bölümünde ise Muğla yöresine ait giyim kuşam gibi günlük eşyalar gelen ziyaretçilere sunulmaktadır.

Muğla Müzesi müze olarak 1994 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesinin bir kısmı olan Sualtı Arkeoloji müzesi, ilk olarak 1961 yılında Bodrum’da yaşayan ve geçimlerini süngercilikle sağlayan bodrumluların su altında keşfederek çıkarttıkları batık kalıntıları ve diğer kalıntıların sergilenmesi amacıyla açılmıştır. Önceleri bir hapishane olarak tasarlanmış bölümünde yapılan restorasyonlar sonucu bugün ki haline getirilmiştir. Saint John Şövalyelerinin yaptığı düşünülen ve onların adı ile anılan bölümde su altından çıkartılan bu eserler zamanla sergilenmeye başlamış, zamanla yeterli gelemeyeceği düşünüldüğü için bazı kısımlar mimariye uygun şekilde genişletilmiştir.

Dünya’da sayılı örnekleri olan ve Türkiye’de tek olan bu müze Bodrum’da gezilip görülmesi gereken mekânların en başında yer alır. İçersinde çeşitli bölgelerden çıkartılan batıklar özel olarak sergilenir. Bunlar Cam Batığı, Uluburun Batığı, Doğu Roma Batığı ve Serçe Limanı Batığıdır. Hepsi ayrı ayrı salonlarda ziyaretçilere sunulmaktadır. Tüm bunların dışında bu müzede sergilenen Türk hamamı, Mücevherat ve Sikke Salonu, Amphora Sergisi, Cam Salonu, Kayralı Prenses Salonu, İşkence ve Katliam Odaları, İngiliz Kulesi ve Alman Kulesi gibi bölümlerde mevcuttur.

Bu müze 1995 senesinde Certificate of Special Commendation yılın müzesi ödülünü kazanmıştır. Türkiye’de ki bu nadide eser, ziyaret etmek isterseniz pazartesi günleri hariç, yaz sezonu boyunca 09:00-19:00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Kunt Müzesi

Emre Kunt müzesi Bodrum’a sadece 20 km metre uzaklıktadır. Müzenin içerisine girildiğinde ise çeşitli maketler, modeller ve tasarımlar yer almaktadır. Emre Kunt müzesini gezip ve görebilmek için telefonla randevu alınması gerekir. Kurucusu Y.Mimar Emre Kunt olan bu müze 1984 yılından beri konuklarına faaliyet vermektedir. Emre Kunt müzesi mimarlık ofis binasının üst katında yer almaktadır.

Müzede Türkiye’nin en iyi modelcilerin yaptığı seçkin modeller bulunmaktadır. Bu modeller otuz yılı aşkın sürede tamamlanmıştır. Tabiî ki faaliyetler halen devam etmektedir. Bu nadir müzeyi ziyaret etmek için Gündoğan’a gitmeniz yeterli olacaktır. Bu müzeyi görmek için ise randevu almayı unutmayınız. Randevu alabileceğiniz numara +90 252 377 62 33.

Milas Müzesi

Milas müzesi Bodrum Müzesi’nden devir alınan eserler ile Milas’da çıkan eserleri biraraya toplayıp 1983 yılında bakanlıktan gerekli izin ve onayların alınmasıyla 1987 yılında açılmıştır. Milas Kültür Merkez Binasına giderek, Müze Müdürlüğüne ulaşabilirsiniz.1500 dönümlük bir alana kurulmuş olan binaya girdiğinizde siz müze sergi salonu ve idari bilimler karşılamaktadır. Bodrum katı artık iki kat ilaveli binanın bodrum katında eser deposu, laboratuar ve fotoğrafhane bulunur. Binanın bahçesine çıktığınızda, bahçenin Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma taşınabilir kültür eserleri ile donatıldığını göreceksiniz.

Milas müzesi’nin teşhir salonunda 11 adet vitrine konulmuş. Stratonikeia kazılarında ele geçirilen altın eserler, İasos kazılarında elde edilen toprak kandiller, Milas’ın çeşitli yerlerinde yapılan kazılarda bulunan mermer heykeller sergilenmektedir. 1998 yılından buyana Milas Müzesinde sergilenen 75 tane etnografik eser,1047 tane sikke, 2625 tane arkeolojik eser ile birlikte toplamda 3737 tane tarihi eser bulunmaktadır.
Milas müzesini gezmek isterseniz 08.00 ile 17.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Ulaşım ve iletişim bilgileri
Milas Müzesi Müdürlüğüne bağlı olan birimler Beçin Kalesi, Ören yeri, Gümüş Kesen Anıt Mezarı, Euromos Örenyeri, Labranda Örenyeri, Herakleia Örenyeri, İasos Örenyeri, Balık Pazarı Açık Hava Müzesi ve Hydai Örenyeridir.
Milas Müzesi Müdürlüğüne telefon veya e-mail yoluyla ulaşmak isterseniz :

Tel: (0252) 512 39 73
Faks: (0252) 513 60 19


Marmaris Müzesi

Burası Marmaris’in sınırları içerisinde var olan bir müzedir. Marmaris arkeoloji müzesi, tarihi Marmaris Kalesinin içerisinde gelen ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Marmaris arkeoloji müzesinin denetimi altında bulunan Marmaris ve Datça ilçeleri tarih ve coğrafya içinde bir bütünlük göstermektedir. Son zamanlarda ise bu belde de tarihi ve bilimsel olarak yapılan kazı ve yüzey araştırmalar ayrıntılı olarak devam ettirilmektedir.

Müzenin içerisine bakıldığı zaman toplam 7 tane kapalı mekan görülür. Beşik tonozlu giriş mekanı iç bahçeye doğru açılır. Ayrıca beşik tonozla örtülü kapalı mekanların ikisi, arkeoloji salonunda gelen misafirlere gösterilmektedir. Bu salonlarda ve bahçelerde, bölgede toplanan eserler yer almaktadır. Müzede Roma dönemine ve Bizans dönemine ait olduğu bilinen, amphoralar, knidos, burgaz ve hisar önü kazılarında çıkarılan toprak kandiller, çeşitli kaplar ve cam eserler görülür.

Etnoğrafya salonunda ise Osmanlı dönemini yansıtan, günlük yaşamla ilgili halı, kilim, bakır, mutfak eşyalar silahlar ve birçok süs eşyası mevcuttur. Bu salonların dışında kalan diğer salonlar ise sanat galerisi ve depo olarak düzenlenmiştir. Müze, turizm sezonu boyunca pazartesi hariç diğer günler sabah 08:00 ile akşam ise 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Fethiye Müzesi

Fethiye arkeoloji yönünde zengin bir ilçe olması nedeniyle eserlerin bir yerde sergilenmesi fikri ortaya çıkmasıyla temelleri atılmıştır. Başlarda eserler bir depoda korunmuştur.1987 yılında yeni kazılar sırasında bulunan eserlerle sergiye açılmıştır. Müzede etnografya ve arkeoloji olmak üzere 2 salon yer almaktadır. Müzede yer alan eserlerin neredeyse tamamı Fethiye ve çevresinden derlenmiştir.

Arkeoloji bölümünde eserlerin çoğu seramik grubundandır. Bunlar pişmiş topraktan yapılan çanak çömlek ve figürleridir. Roma ve Helenistik dönem tanrı, tanrıça ve imparator başları, mermer heykeller de bulunmaktadır. Vitrinler de keramik, cam, madeni eserler yer almaktadır. Salonda ki eserler kendi içerisinde kronolojik sıraya tutulmuştur. Bizans çağının sonuna kadar olan en önemli eser Likçe’nin çözümüne katkı sağlayan steldir. Stel üzerinde 3 değişik dilde bir yazı bulunmaktadır.

Müzenin diğer önemli eseri ise ” Kumrulu Genç Kız Heykeli ” ve yanında bulunan 2 kadın heykelidir. Kumrulu Genç Kız Heykeli Artemis zamanını simge edip bölgede Artemis tapınağının olduğunun kanıtıdır.

Etnografya bölümünde ise yöreye has çeşitli el dokuma örnekleri, el işlemeleri, kaftanlar, üç etekler, gümüş takılar yer almaktadır. Ayrıca tüm ürünleri faal durumda ahşaptan yapılmış dastar tezgâhı yer almaktadır.

Müzenin açık kısmında ise, büyük taş bloklu eserler, lahit mezarlar ile Likya kültüründen gelen ” Izraza Anıtı ” sergilenmektedir.

Yorum Yap


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u662744555/domains/yenigezi.com/public_html/wp-content/themes/fashionpro/comments.php on line 43

Giri� to post comment.

Copyright © 2015 Yeni Gezi · · yenigezi