Türkiye’de Bulunan Dünya Mirasları

dunya-miraslari
Türkiye’de Bulunan Dünya Mirasları, Türkiye Cumhuriyeti topraklarının, en büyük imparatorlukların en afilli dönemlerine ve yok oluşlarına şahit olduğu göz önüne alınırsa UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş ve girmeye aday pek çok esere sahip olması insanı şaşırtmamalı. İşte dünya mirasına girmiş kültürel ve doğal miras kategorisindeki 11 dünya mirası.

İlk sırada İstanbul’un tarihi alanları yer alıyor. Farklı dinleri, kültürleri, toplulukları ve bunların ürünü olan yapıtları benzersiz bir coğrafyada bir araya getiren İstanbul, 1985 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 4 ana bölüm olarak dahil edilmiştir. Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Arkeolojik Park; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve Tarihi Surlar Koruma Alanı’nı içermektedir.

İkinci sırada Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılmış olan Divriği Camii ve Darüşşifası yer alıyor. Burası hem mimari özellikleri hem tarihi hem de sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Üçüncü dünya mirası Hattuşaş yani Hitit Başkenti. Şehrin tarihi M.Ö 1700’lere kadar dayanıyor. Bugün günümüze kadar gelmiş kalıntıların arasında, tapınaklar, surlar ve kraliyet konutları bulunuyor.

Yorum Yap

Giri� to post comment.

Copyright © 2014 Yeni Gezi · · yenigezi