Ülkemizin en büyük ÅŸehirlerinden bir tanesi EskiÅŸehir. Öğrenci nüfusunun fazla olduÄŸu ÅŸehirde bu yüzden aktivite alanları da bölgedeki diÄŸer ÅŸehirlere göre bir hayli fazla. EskiÅŸehir’in müzelerine göz atacağız bu sefer; zira sayıları pek de azımsanacak kadar deÄŸil. Åžehirde hem sanat hem de tarih müzeleri yer alırken birkaç gününüzü bunlara ayırıp tek tek gezmenizi öneriyoruz. İşte EskiÅŸehir’deki müzelerin listesi.
Eskişehir Arkeoloji Müzesi
Adres: Akarbaşı Mahallesi
Atatürk Bulvarı No: 64
Tel : (+90-222) 230 13 71
Faks : (+90-222) 230 17 49
Yunus Emre Müzesi
Adres: Mihalıççık İlçesi Yunus Emre Beldesi
Yunus Emre Mezar ve Külliyesi
Tel/Faks : (+90-222) 647 50 31Â
Odunpazarı Belediyesi Lületaşı Müzesi:
Müzede pipoların yanı sıra lületaşından işlenerek yapılan takılar, hatıra ve kullanım eşyaları ile ulusal ve uluslar arası yarışmalara katılan heykelcikler yer almaktadır. Müzede ellinin üzerinde sanatçıya ait dört yüz eser sergilenmektedir.
Tel:Â (+90-222) 233 05 82
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Yerli ve yabancı 50’ye yakın çağdaş cam sanatçısının eserlerinin bulunduğu müze Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubunun işbirliği ile oluşturuldu.
Cumhuriyet Tarihi Müzesi (Merkez)
Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Mimar Kemalettin’in 1916 yılında Turan Numune Mektebi olarak yaptırdığı binayı restore ederek 23 Nisan 1994’te Cumhuriyet Tarihi Müzesi olarak ziyarete açmıştır. Müzenin kuruluşundaki amaç Türkiye Cumhuriyetinin Kurtuluş Savaşı sonrasında kültürel, siyası, ekonomik, sosyal yapılanmasını belgelerle topluma yansıtılması, anlatılmasıdır.
Müzede Atatürk’ün giysileri, masa saati, tabak, çatal, bıçak, kaşık, kahve fincanları, ağızlığı, tespihi, bastonu, kılıcı, kırbacı, tabancası sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Çanakkale ve Sakarya Savaşlarına, Kongrelere, İnönü Savaşlarına, Büyük Taarruza, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait 131 fotoğraf, Atatürk’ün yaşamının çeşitli dönemlerine ait portreler de onları tamamlamaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşının özeti, devrimleri yansıtan bir resim ve Kurtuluş Savaşı ile Cumhuriyet Döneminde büyük hizmetleri olan Yavuz Kruvazörü, Muavenet-i Milliye, Nusret Mayın Gemisi, Alemdar Kurtarma Gemisi, Sütlüce Bandırma Vapuru ve Savarona gemilerinin maketleri de sergilenmektedir.
Müzede Atatürk ile ilgili video kasetlerini ve Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili konuları içeren bir de kitaplık bulunmaktadır.
Paşa Mahallesi Lise Cad. No:11 Odunpazarı
Tel:Â (0222) 335 05 80
Faks: (0222) 335 05 80/4345
Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Müze, Türkiye’de bir ilk olan Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluÅŸudur. Müzede; daimi sergi, deÄŸiÅŸken sergi bölümleri, portreler odası, Türk karikatür ustaları odası, EskiÅŸehirli karikatürcüler odası ile kitaplık bölümleri bulunmaktadır. Müzede karikatür çalışmalarının yapılabileceÄŸi mekanlar da tasarlanmıştır.
Müzede karikatür arşivindeki eserler sergilenirken, alt kat salonunda yerli ve yabancı karikatürcülerin sergileri de aralıklı olarak sürdürülmektedir. Böylece sık sık yapılacak değişikliklerle yaşayan bir müze amaçlanmaktadır.
Adres:  Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi  Akcami Mah. Malhatun Sok. No:6
Odunpazarı ESKİŞEHİR
Tel:0 (222) 230 02 01
    0 (222) 335 05 80 / 1693
Müze; Bayram günleri ve pazartesi dışında her gün saat; 10.00- 18.00 arası ziyaretçilere açıktır.
 Seyitgazi Bor ve Etnoğrafya Müzesi
Adres: İkiçeşme Mah. Afyon Cad. Seyitgazi/Eskişehir
Tel&Fax: 0222 6712503
Cep Tel: 05448813293
1207 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubadın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan Tarihi Selçuklu Hamamı ilçede Bor ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Türkiye’nin ilk bor Müzesi Seyitgazi ilçesinde kurulmuştur. Müzede Kırka Bigadiç Kestelek Emet ve Bandırma işletme Müdürlükleri tarafından çıkarılan bor madeni ve numuneleri, genel müdürlüğe ve işletme müdürlüklerine ait bilgi, ve fotoğraflar, bor madeni ile ilgili bilgiler, açık ocak maketi ve bordan üretilen sanayi ürünleri yer almaktadır.
Eskişehir’in tek Etnoğrafya müzesi olup eski ev eşyaları, tarım aletleri ile el sanatları ürünlerinden oluşan bir etnoğrafya müzesi Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır.