Kilis, bundan yakın zaman öncesine kadar bir müzeye sahip deÄŸildi. 2012 tarihinde açılmış olan Kilis Müzesi’yle birlikte ÅŸehrin hem kalitesi hem de yaÅŸam standartları artırıldı. Kilis’in konut mimarisini andıran bir tasarımla inÅŸa edilen Kilis Müzesi hakkında detaylı bilgileri aÅŸağıda sizlere sunduk. Müzede sanat eserleri yer almazken birçok tarihi esere rastlayabilirsiniz.
Arkeoloji Seksiyonu
Müzenin giriş katı arkeojik eserlerin teşhirine ayrılmıştır. Müzenin duvarlarında yer alan bilgilendirme panoları ve girişteki holde yer alan höyük maketleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilere Kilis ve bölge tarihi ile ilgili bilgiler verilmektedir.
Arkeoloji seksiyonunda sergilenen eserlerin büyük bir bölümü, Kilis Ovası’nın en büyük ve en önemli arkeolojik merkezi olan Oylum Höyük’teki kazılarda ele geçen buluntulardan oluÅŸur. Kazılardan ele geçen buluntular, giriÅŸ katındaki üç oda ve bir salonda kronolojik olarak sergilenmektedir. SaÄŸdan ilk odada Paleolitik ve Neolitik taÅŸ aletlerle Mezopotamya’nın Ubeyd ve Uruk kültür evrelerini temsil eden Kalkolitik ÇaÄŸ’a ait çeÅŸitli eser grupları sergilenmektedir. İkinci odada Erken Tunç Çağı’na ait mezar eÅŸyaları, üçüncü odada Orta Tunç Çağı’na tarihlenen çeÅŸitli eser grupları teÅŸhire sunulurken, giriÅŸ katındaki salon Geç Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve OrtaçaÄŸ buluntularının teÅŸhirine ayrılmıştır.
Etnografya Seksiyonu
Kilis’i ziyaret eden turistlerin halkın geleneksel yaşama biçimini gözlemleyebilmelerine imkan sağlayan etnoğrafya bölümü Kilis Müzesi’nin 1. katında yer alır. Bu katta eyvanla birlikte, bir hole açılan altı mekan yer alır. Holün duvarlarını Kilislilerin hatıralarını yaşatan eski fotoğraflar süsler. Etnoğrafya bölümünde sergilenen geleneksel kıyafetler, ziyaretçileri yıllar öncesine götürür.
Geleneksel Kilis evinin misafir odası şeklinde düzenlenen bölümde, klasik mobilyalarla birlikte, eskiden olduğu gibi üç nesil bir arada mankenlerle canlandırılmıştır. Konağın sedirli eyvan bölümünde, Kilisli hanımların maharetlerini gösterdikleri nakış işleme geleneği çeşitli aşamaları ile sergilenir. Yatak odasının canlandırıldığ bölümde ise yöresel Kilis nakışı ile süslenen yatak örtüsü ve perdeler, altın varaklı ayna ile diğer aksesuarlar dikkat çeker.
Bir odada sergilenen göz alıcı bindallılar ile tepelik, bilezik, hamali, kemer tokası, gümüş takılar ve para keseleri gibi aksesuarlar, geleneksel Kilis kültürünün zenginliğini yansıtır.
Geleneksel Kilis evlerinin mutfak kültürü, buğday öğüten, ekmek yapan ve yemek pişiren manken kadınlarla mutfak bölümünde tanıtılmıştır. Mutfakta sergilenen bakır kaplar aynı zamanda Kilis mutfağının lezzet sırlarındandır.