Karabük Müzeler Listesi

karabuk_muze

Belki de Anadolumuzun en nadide yerlerinden birisi olan Karabük, birçok tarihi esere ve mimari güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en çok turist çeken konumu olan Safranbolu’da iki tane müze barındıran şehirde başka müze maalesef bulunmamaktadır. Biz de bu yazımızda sizlere Karabük’teki müzelerin detaylı bilgilerini aktarıyoruz.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Eski Hükümet Konağı Kastamonu Valisi Enis Paşa ile İlçe Kaymakamı Ahmet Bey öncülüğünde ilçe halkının maddi destekleriyle iki yıl içinde (1904-1906) “kale” olarak adlandırılan tepeye inşa edilmiştir. Tamamen kesme taştan yapılan bina, 800 m² kapalı bir alana ve bir de mahzen bölümüne sahiptir.

Bina, tarih içinde askeri, mülki ve adli yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. 19 Ocak 1976 tarihinde çıkan bir yangın sonucu çatısından tutuşarak yanmıştır.
Kale de bulunan, Padişah lll. Selim’in Sadrazamı Safranbolu’lu İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi (1797), Sultan ll. Abdulhamit Han devrinde yaptırılan Cephane Binası (1890) ve Cezaevi Binası (1906) diğer önemli tarihi yapılardandır. 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Eski Hükümet Konağı ve çevresindeki binaların restorasyon çalışmasına başlanmış, 2006 yılında tamamlanmıştır.

Müze; zemin, giriş ve 1. kat olmak üzere 3 kattan oluşmaktadır. Safranbolu’nun günümüze kadar geçirdiği evreleri kronolojik olarak izleyebilir, yaşam ve kültürünü görüp eski bir Safranbolu Çarşısı’nda gezebilirsiniz.

Giriş katta; Safranbolu’nun ve binanın tarihçesi, haritaları, kültürel yayınları, uydu görüntüleri, sergi salonu ve konferans salonu bulunmaktadır. Etnografya salonunda; Cumhuriyet Dönemine ait kıyafetler ve Safranbolu ‘ya özgü eski eşyalar sergilenmekte, Fotoğraflarla Safranbolu Salonunda; Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine kadar uzanan Safranbolu tarihi ile ilgili bilgiler, görsel detaylar, Roma Dönemi, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi madeni paraları ve Eski el yazması eserler sergilenmektedir.

Zemin Katta; Safranbolu’da Ticari Hayat ve geleneksel El Sanatları hakkında fotoğraflı bilgiler bulunmaktadır. Aynı zamanda; Esnaf Ve Zanaatkarlar Çarşısı’nda Eczanecilik Müzesi, Lokumculuk Müzesi, Yemenici, Baharatçı, Kundaracı – Sayacı, Semerci, Demirci, Kalaycı, Bakırcı ve Esnaf Kahvesi gibi Safranbolu’daki önemli Esnaf kollarının çalışma ortamları özgün canlandırma tekniği ile ziyaretçilere sunulmuştur.

Karabük Demir-Çelik Müzesi

Demir-Çelik işletmelerinin bünyesinde mevcut malzeme ve fotoğrafların bir araya getirilmesi, çağdaş teknolojiyi, yeni oluşumları, araştırmaları izlemek, sadece eskiye bağlı kalmamak, gelişen teknolojiyi yeni yetişen kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuş olan müzemiz eğitim ve öğretime dönük etkinlikleri de kapsamaktadır.

Ayrıca, müze “Demir Çağı” eserleriyle zenginleştirilmesi ve bu çağın gelişim sürecinin araştırılması amacıyla bir dizi çalışmalar da yapmaktadır.

Birinci salonda 2 yıl gibi kısa bir sürede, katırlarla yük taşınarak inşa edilen tesislerin nasıl işletmeye açılmış olduklarını belgeleyen tarihi fotoğrafların yanı sıra, entegre tesislerden alınan ilk ürün ve döküm modelleri, bu tesislerde kullanılan hammaddeleri içeren numuneler ve çelik konstrüksiyon tesislerinde kullanılan her çeşit profil, köşebent örnekleri ve yan üretim tesislerinden elde edilen maddeler bulunmaktadır.

İkinci salonda, mühendislik mamulleri üretimlerinin, tesislerimizin ve yurt çapındaki ağır sanayi tesislerinin makine yedek parçalarının modelleri, istatistik şemalar, TV ve radyo verici anten direklerinin maketleri bulunmaktadır.

Ayrıca, Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılmış, buharlı lokomotif, dizel lokomotif, raylı vinç maketleri de bulunmaktadır.

Yorum Yap


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u662744555/domains/yenigezi.com/public_html/wp-content/themes/fashionpro/comments.php on line 43

Giri� to post comment.

Copyright © 2015 Yeni Gezi · · yenigezi