Mersin Müzeler Listesi

mersin_muzeler

 

Güney sahilimizin en önemli ve en büyük ÅŸehirlerinden biri olan Mersin, oldukça önemli tarihi bir geçmiÅŸe sahiptir. Bu geçmiÅŸi sayesinde sahip olduÄŸu tarihi eser sayısının da fazla olduÄŸunu çıkarabiliriz. Eh, bir de bu tarihi eserleri sergilemek için müzeler lazım. Mersin’de birçok müze vardır; bunların arasında sanat müzeleri de var, tarih müzeleri de.

 

ANAMUR MÜZESİ

Yalıevler Mahallesi, Atatürk Caddesi, Fahri Görgülü Caddesi No:8, Anamur

Tel : (0324) 814 16 77
Faks : (0324) 814 30 18

Müzede etnografik ve arkeolojik eserler bölümü, kütüphane, fotoÄŸrafhane, laboratuar, konservasyon ve sanat galerisi gibi üniteler bulunmaktadır.Arkeolojik bölümde helenestik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.Bozyazı’daki kazıda bulunan kabartma motifli altın diadem; Anamur Nekropolünde bulunan 36 parça ajurlu Bizans yapısı altın objeler, bronz athena, kantar ağırlığı, Müzenin önemli eserleri arasında yer almaktadır.

Anamur kazılarında çıkartılan ve çoÄŸu mitolojik sahneleri içeren bitki ve geometrik desenli insan figürlü zengin mozaik örnekleri ile İ Ö 6. Yüzyıla ait ve Aydıncık’ta bulunan, kırmızı ve siyah figür tekniÄŸinin en güzel uygulamaları olan Lekitoslar,  Helenestik, Roma ve Bizans dönemlerine ait taÅŸ kitabe, mil taÅŸları, taÅŸ piÅŸmiÅŸ topraktan heykeller ve kabartmalar, Anamur kazılarında bulunan insan yüzlü kandil örnekleri, taşın bir dantel gibi iÅŸlendiÄŸi bitkisel süs ve hayvan figürlü taÅŸ iÅŸleme örnekleri Müzede sergilenmektedir.

Etnografi bölümünde, geleneksel sanatların örnekleri, yörük eÅŸyaları ve “Post Yanışlı” kilim türleri, zengin bir koleksiyon oluÅŸturmaktadır.

 

MERSİN MÜZESİ

Atatürk Caddesi Kültür Merkezi, Halk Evi Binası  Akdeniz/Mersin

Tel : (0324) 231 96 18
Faks : (0324) 231 96 29

Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-16.45 saatlerinde ziyarete açıktır.

Kent merkezindeki Kültür Merkezi’nin doÄŸu cephesindedir. Arkeolojik ve etnografik eserler üç ayrı salonda teÅŸhir edilmektedir. TaÅŸ eserlerin sergilendiÄŸi birinci salonda; Roma dönemine ait mermer insan baÅŸları, heykel ve steller ile anforalar yer almaktadır. PiÅŸmiÅŸ kilden (Terracota) yapılmış terliksi formdaki mezarlar, Pompeipolis antik kentinde bulunmuÅŸtur. İkinci salonda; Anadolu’nun en eski yerleÅŸim merkezlerinden Yumuktepe ve Gözlükule kazılarından çıkarılan Yeni TaÅŸ, Bakır TaÅŸ ve Eski Tunç dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunlar iki kulplu kaplar, ikili, üçlü, dörtlü sepet kulplu fincan ÅŸekilli kaplar, gaga ağızlı testiler ve çeÅŸitli boyalı kaplardır. Ayrıca Eski Tunç, Urartu, Helenestik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeÅŸitli çanak, çömlek, cam ve bronz eserler, bronz, gümüş ve altın sikkeler bu salonda sergilenmektedir.

MÖ 2. Bine ait kurÅŸun figür, Hitit İmparatorluk dönemine ait mühürler dikkat çeken eserlerdir. Hayvan baÅŸlı gümüş, Urartu bilezikleri ve çeÅŸitli dizi boncuklar, klasik ve Helenestik ÇaÄŸ’a ait Lechyos, Kylix ve Sigilatalar ile Roma dönemine ait çeÅŸitli form ve büyüklükteki cam eserler, altın diadem ve küpeler sergilenmektedir. EtnoÄŸrafik eserlerin bulunduÄŸu üst kattaki üçüncü salonda; gümüş süs eÅŸyaları, tesbihler, iÅŸlemeli kadın elbiseleri, peÅŸkirler, aÄŸaç ve bakır eÅŸyalar, kilimler, nazarlıklar ile tabanca, kama ve barutluklar yer almaktadır. Müze bahçesinde ise çeÅŸitli dönemlere ait taÅŸ eserler ile Pithoslar sergilenmektedir.

 

MERSİN ATATÜRK EVİ VE MÜZESİ

Atatürk Caddesi Akdeniz / Mersin

Tel : (0324) 237 55 71
Faks : (0324) 231 96 29

Pazartesi dışında her gün mesaî saatlerinde ziyarete açıktır.

Mersin Belediye binasının kuzeyinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. 1917 yılında İsviçreli Krizmon tarafından yaptırılmış, daha sonra Tahinci ailesince satın alınan ev, 1980 yılında kamulaştırılmıştır.
Atatürk 20 Ocak 1925 tarihinde eÅŸi Latife hanımla birlikte Mersin’e geldiÄŸinde bu evde 11 gün misafir edilmiÅŸti. Bu yapı günümüzde Atatürk Evi ve Müzesi olarak düzenlenmiÅŸtir. 2 katlı müzenin 1. Katında, Atatürk’ün deÄŸiÅŸik tarihlerde Mersin’i ziyaretleri ve KurtuluÅŸ savaşı ile ilgili fotoÄŸraf ve belgeler yeralır. 2.katında ise çalışma, dinlenme, yatak ve misafir odaları ile ÅŸahsi eÅŸyaları bulunur. Ayrıca bir konferans salonu vardır.

 
SİLİFKE MÜZESİ

TaÅŸucu Caddesi No: 111, Silifke

Tel    : (0324) 714 10 19

Faks : (0324) 714 28 52

Silifke İlçesi’nde  ilk müze  çalışmaları 1939-1940 yıllarında bölgenin eski eserlerinin Cumhuriyet İlkokulu’nda biraraya toplanması ile baÅŸlamıştır. 1958 yılında aynı okulun bir kısmı depo müze olarak kullanılmıştır. 1973 yılında bugünkü müze binasının inÅŸasına  baÅŸlanmış, 2 AÄŸustos 1973 yılında idari binası ve teÅŸhir salonları ile hizmete açılmıştır. Silifke Müzesi 2 katlı ve bahçe  içinde yer almaktadır. Arkeolojik  ve etnoÄŸrafik eserlerin sergilendiÄŸi müze, Neolitik Dönemden baÅŸlayarak M.Ö. 1200 yılları, Arkaik, Grek, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı  devirlerine ait eserler sergilenmektedir.

 

 

SİLİFKE ATATÜRK EVİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Saray Mahallesi 1. Cadde, Silifke
Tel    : (0324) 714 10 19
Faks : (0324) 714 28 52
Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-16.45 saatlerinde ziyarete açıktır.

Atatürk, Silifke’ye olan ilgisini burayı dört kez ziyaret ederek göstermiştir. Ziyaretlerinden birinde burada bir çiftlik satın almış ve merkezi bu çiftlik olmak üzere bir Tarım Kredi Kooperatifi kurulması için talimat vererek kendileri de bu kuruluşun  üyesi olmuştur.Atatürk’ün Silifke’ye 27 Ocak 1925 tarihinde ilk gelişinde kaldığı tarihi ev restore edilerek, kullandığı eşyalarla birlikte müzeye dönüştürülmüştür.

 

TARSUS MÜZESİ

Kültür Merkezi Binası, Tarsus
Tel    : (0324) 613 06 25
Faks : (0324) 613 30 80

Tarsus Müzesi,1557 Yılında Ramazanoğullarından Kubat Paşa tarafından açık avlulu medrese olarak yaptırılan ve 1966 yılında restore edilen Kubat Paşa Medresesi’nde uzun süre hizmet vermiştir.Dana sonra Tarsus Kültür Merkezi bünyesinde düzenlenen bir binaya taşınan Müzedeki eserler Paleotik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Urartu, Grek, Roma, Bisans, Selçuklar, Osmanlı devletine aittir.

Copyright © 2014 Yeni Gezi · · yenigezi