Uşak Müzeler Listesi

usak_muze

İç Anadolu bölgesinde yer alan ve Akdeniz’de fazlasıyla yakın olan Uşak, oldukça küçük bir yüz ölçümüne sahip olmasına, nüfusunun da oldukça az olmasına rağmen kendi şartlarına kıyasla diğer şehirlere göre iyi sayıda bir müzeye sahip. Uşak’ta toplam 2 tane müze bulunuyor: Uşak Müzesi ve Etnografya Müzesi. Bu iki müzenin detaylı bilgilerini aşağıda sizlere sunduk.

USAK ARKEOLOJI MÜZESI
Milli Egitim Müdürlügü bünyesinde, 1970 yilina kadar Müze Memurlugu olarak hizmet vermistir. Usak’ta bu dönemde henüz bir müze binasi bulunmamaktaydi. Hizmetler Halk Egitim binasinda sürdürülmekte ve toplanilan eserler burada muhafaza altina alinmaktaydi. 1966 yilinda ilimizde bir müze yapma fikri ortaya atilmis, ayni yil müze sahasi kamulastirilmis, 1967 yilinda baslatilan müze insaati 1969 yilinda bitirilmis, 1970 yilinda teshir tanzimi tamamlanarak 23 Mayis 1970 tarihinde Usak Müze Müdürlügü olarak hizmete açilmistir.
Müze teshir salonunda Eski Tunç Çagindan kalma idoller, gaga agizli testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilenir. Diger vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çagi toprak kaplar ve cam eserlerdir.
Teshir salonunda açikta sergilenen eserler genellikle Roma Dönemine ait mezar stelleri, adak stelleri ve kefaret yazitlaridir. Bununla birlikte Blaundus örenyerinden getirilen heykeller de ayni alanda bulunmaktadir.
Diger bir vitrinde ise Usak Müzesi’nin yapmis oldugu kurtarma kazilarindan çikarilan altin takilar, diademler cam kaplar ile gerek müsadere edilen, gerekse vatandaslarin teslim ettigi her döneme ait sikkeler yer alir.
Teshir salonunun geriye kalan yariya yakin kisminda ise 1960’li yillarin 2. yarisinda Usak yakinlarindan Amerika’ya kaçirilan ve Kültür Bakanligi’nin açtigi dava sonucu 1993 yilinda ülkemize geri getirilen ve “Karun Hazinesi” olarak adlandirilan Lidya hazineleri sergilenmektedir.
Birinci büyük vitrinde, 1966 yilinda Ikiztepe tümülüsünden kaçirilan gümüs agirlikli eserler, 2. vitrinde, 1965 yilinda Toptepe tümülüsünden kaçirilan altin agirlikli eserler 3. vitrinde Usak Müzesi’nin Basmaci tümülüsünde yaptigi kazidan çikan Lidya eserleri yer alir. Bunlarin disinda açikta tümülüslerin mezar odalarindaki klineler, volütler ve mezar kapilari sergilenmektedir.

Kurtulus Mahallesi, Dogan Sokak, No: 1
Tel : (0276) 227 39 30
Faks : (0276) 223 59 01 (Kült. Mer. Faksi ile irtibat kuruluyor.)
Pazartesi disinda her gün 08.30-16.30 saatlerinde ziyarete açiktir.

ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESI
Usak Ili Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapi Uluyolu’nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne ait bina 1890’li yillarda yapilmistir.
Kaftancizadeler olarak bilinen Usak’in ileri gelen ailelerinden birisine ait yapi Kurtulus Savasi’nda karargâh binasi olarak kullanilmistir.
Atatürk, Yunan Ordusu Baskomutani Trikopis’i bu binada karsilamis, Baskomutan Trikopis’in silah ve kilicini kurmaylari Ismet Pasa (Ismet Inönü), Halit Akmansu, (Dadayli Halit), Asim Pasa (Asim Gündüz) ile birlikte teslim almistir. Baskomutan Trikopis esir olmasina ragmen, Atatürk tarafindan Türk misafirperverligi ile karsilanmistir.
1970’li yillarin ortalarinda kamulastirilan yapi 1 Eylül 1978 yilinda Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açilmistir.
2 katli ahsap yapinin giris katinda yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Usak halilari ve Esme kilimleri, eski silahlar giysiler ve diger eserler sergilenmektedir.
Üst kat ise tamami Atatürk Müzesi olarak düzenlenmistir. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk’e ait yatak odasi ve yine Atatürk’e ait giysiler bulunmaktadir.
Bozkurt Mahallesi, Hisarkapi Sokak No:77
Tel : (0276) 227 39 81
Faks : (0276) 223 59 01
Pazartesi disinda her gün 08.30-16.30 saatlerinde ziyarete açiktir.

Yorum Yap


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u662744555/domains/yenigezi.com/public_html/wp-content/themes/fashionpro/comments.php on line 43

Giri� to post comment.

Copyright © 2015 Yeni Gezi · · yenigezi