Göbekli Tepe

Göbekli Tepe; Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında bulunan dünyanın bilinen en eski inanç merkezi olan kült yapılar topluluğudur. Bölge bir yerleşim merkezi olarak kullanılmamıştır. Günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan Neolitik Döneme ait bir inanç merkezidir. Ve M.Ö. 8 bin yılına kadar da bir kült merkezi olarak kullanılmıştır.

Tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak bilinen Göbekli Tepe İngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin yıl, Mısır Piramitlerinden 7500 yıl daha eskidir. Göbekli Tepe’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak Malta’da bulunmaktadır ve 5 bin yaşındadır. Ayrıca yerleşik hayata geçişi simgeleyen buğdaya da Göbekli Tepe’de rastlanır.

Bira Yapımı İçin Başlayan Tarım

Kazılarda en büyüğü 160 litre olan kireç taşından oyulmuş altı bira varili bulunmuştur. Bu bulgular taş devri insanlarının da bira içtiğini gösteriyor. Kazı başkanı Klaus Schmidt,  insanoğlunun ekmek için değil, bira uğruna tarıma başladığını söylemiştir. Schmidt, Göbekli Tepe ile ilgili bir diğer önemli çıkarımını ise  “Önce tapınak geldi, şehir sonradan geldi” şeklinde ifade etmiştir.

Kesin olmamakla birlikte tapınağın inşa edildikten 1000 yıl sonra üstünün insanlar tarafından kapatılarak gömüldüğü düşünülmektedir.

Yorum Yap


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u662744555/domains/yenigezi.com/public_html/wp-content/themes/fashionpro/comments.php on line 43

Giri� to post comment.

Copyright © 2019 Yeni Gezi · · yenigezi