Kütahya Müzeler Listesi

kutahya_muze

İç Anadolu bölgesine bağlı olmasına rağmen Marmara Denizi’ne bir hayli yakın olan Kütahya da çoğu Anadolu şehri gibi birçok medeniyetle devlete tarih boyunca ev sahibi olmuş bir şehrimizdir. Şehirde birkaç tane müze bulunuyor. Bunların arasında sanat müzeleri olanlar da var, tarih müzeleri de. Biz de detaylı bir liste halinde Kütahya’da bulunan tüm müzelerin listesini sizlere aktardık bu yazımızda.

Evliya Çelebi Müzesi
1611 yılında Kütahya’da doğan, Dünyaca ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin doğduğu ev Belediyemizin kamulaştırması, Kütahya Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği destekleri ile yeniden yapılmıştır. Konağın yanında yer alan eski yapı da, Belediyemizce satın alınarak Geleneksel el sanatlarımızın yaşatılacağı bir merkez haline getirilmiştir.

Jeoloji Müzesi

Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde (1651 -1652 yıllarında) Kütahya’ya ait notları arasında bahsedilen Şengül Hamamı, yapıldığı tarihten yakın zamana kadar hamam olarak çalıştırılmıştır. Hamam kültürünün Kütahya’da zaman içinde zayıflamaya başlamasıyla birlikte Şengül Hamamı da 1990’lı yılların sonuna doğru bu işlevini kaybederek kaderine terk edilmiş,mülkiyet sahibiyle 2005 yılında yapılan bir sözleşme ile Belediyemize 25 yıllığına irtifak hakkı alınmıştır. 2006 yılı ortalarına doğru başlatılan restorasyon uygulaması 2007 yılı ortalarında tamamlanmıştır. Yerel ve ulusal bazda yeraltı zenginliklerimizin tanıtılması ve sergilenmesi amacıyla Jeoloji Müzesi yapılmıştır.

Kent Tarihi Müzesi

Pirler Mahallesi, Germiyan Sokakta yer alan 1912 yılında yaptırıldığı kitabesinden anlaşılan Şapçı Konağı, 2006 yılında İl Özel İdaresinden Kütahya Belediyesince satın alınmış olup, 2007 -2008 yıllarında onarımı tamamlanmış hazırlığı devam etmekte olup, “Kütahya Kent Tarihi Müzesi” olarak ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Şapçı Konağının yanında, harap ve metruk bir durumda bulunan tescilsiz iki katlı yapıda, ileri de mekân darlığının yaşanmaması için 2007 yılında sahibinden yine Kütahya Belediyesince satın alınmış, 2009 yılı başında bu yapının onarımı da tamamlanmıştır. Kent Tarihi Müzesi içerisinde çözümlenmesi mümkün olmayan idari bürolar, bilgi, dokümantasyon ve arşiv bölümü ile müze atölyesi bölümleri bu binanın içerisinde yer almıştır.

Milli Mücadele Müzesi

İl Merkezinde, Cedit Mahallesi, Lala Hüseyin Paşa Caddesinde yer alan 167 envanter numarayla tescilli konak, 2007 yılında Belediyemizce kamulaştırılmıştır. 19. yy. ortalarına tarihlenen konağın restorasyonuna 2008 yılında başlanmış, 2009 yılı başlarında tamamlanmıştır. Milli Mücadele Evi olarak, kültürel amaçla kullanılmaktadır.

Yorum Yap


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u662744555/domains/yenigezi.com/public_html/wp-content/themes/fashionpro/comments.php on line 43

Giri� to post comment.

Copyright © 2014 Yeni Gezi · · yenigezi