Sümela Manastırı

Trabzon ili, Maçka ilçesinde Altındere Vadisinin dik yamaçlarında kurulan, dünyanın en eski ve en önemli tarihi manastırlarından birisidir. Tam adı Panagia Sumela veya Theotoks Sumela’dır. Bir Rum Ortodoks Manastırı olan Sümela; ismini üzerinde kurulduğu dağın tarihteki ismi olan Mela’dan almıştır. Karadeniz Rum lehçesinde Sou – Mela olarak geçen Sümela Manastırı tasarımı, mimarlığı, işçiliği ve konumu ile eşsiz bir yapıdır.

Sümela Efsanesi   

Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Efsaneye göre Atinalı Barnabas ve Sophronios adlı iki keşiş rüyalarında Aziz Luka’nın yaptığı Meryem’in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonanın (Panagia Sümela İkonası)  bulunduğu yeri yani Sümela’yı görürler. Aynı rüyayı gören bu iki keşiş birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon’a gelmiş, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatarak ilk kilisenin temelini atmışlardır. Ayrıca Trabzon İmparatoru III. Aleksios’un da (1349-1390) fresklerde sık sık yer almasından dolayı manastırın gerçek kurucusu olduğu sanılmaktadır.

Manastırda yaşayan keşişler 1923’de yaşanan nüfus mübadelesi sonucunda zorunlu olarak manastırı terk etmek zorunda kalırlar. Manastırın kuruluşundan beri yaşanan en acı olaylardan birisi olan bu ayrılışın ardından buradaki dini etkinlikler de sona ermiştir. Aziz Luka tarafından çizilen Sümela Manastırı İkonası ise Yunanistan’da bulunan Veria’da Vermion dağında yaptırılan Sümela Manastırı’nda tutulmaktadır.

Yorum Yap

Giri� to post comment.

Copyright © 2019 Yeni Gezi · · yenigezi