Zonguldak Müzeler Listesi

zonguldak

Batı Karadeniz bölgesinde yer alan ve konumunun yüzölçümü bakımından en büyük ÅŸehirlerinden bir tanesi olan Zonguldak, tarihini milattan öncesine kadar dayandırıyor. Bölgeden artık çok fazla tarihi eser çıkışı yaÅŸanmamaktadır maalesef, bu nedenle müze sayısının da yeterli olduÄŸunu söyleyemeyiz. Zonguldak’ta sadece bir tane müze bulunmaktadır, o da Zonguldak EreÄŸli Müzesi. Biz de bu yazımızda sizlere EreÄŸli Müzesi hakkında detaylı bilgiler sunduk.

ZONGULDAK EREĞLİ MÜZESİ
Kent M.Ö.550 dolaylarında Dor boylarının buradaki “Mariandyn” olarak adlandırılan yerleÅŸik halkı egemenlikleri altına almasıyla kurulmuÅŸtur.

M.Ö.VI. yüzyıl ortalarında (560) bir kısım Megaralılar ve Boiotialılar burada güçlü bir Yunan kolonisi kurmuşlar ve yöre bu dönemde Ereğli Herakleia Pontika adını almıştır.

Kentin antik adının menÅŸei, Yunan mitolojisinin efsanevi kahramanı Herakles’e dayanmaktadır. Grekçe olan Herakles adı, zamanla halk arasında “EreÄŸli” biçimine dönüşmüştür. M.Ö.2. yüzyılda Bithynia Krallığı egemenliÄŸine giren kent, M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar tarafından ele geçirilmiÅŸtir. Daha sonra Bizans, Ceneviz ve Osmanlı egemenliÄŸine giren kent, Osmanlı döneminde “Bender-i EreÄŸli” olarak adlandırılmıştır. Zengin taÅŸkömürü yatakları ve limanıyla KurtuluÅŸ Savaşı sırasında stratejik açıdan büyük önem taşıyan ve milli mücadele yıllarında Fransızlar tarafından iÅŸgal edilen EreÄŸli, 18 Haziran 1920’de Fransız iÅŸgalinden kurtulmuÅŸtur.

Orhanlar Mah. Yalı Cad. No: 96
Tel/Faks : (0372) 312 03 62
Pazartesi dışında her gün mesaî saatlerinde ziyarete açıktır.


Halil Paşa Konağının Tarihçesi

Zemin + 3 katlı, orta sofalı plan tipinde ve kargir olan yapı, 19. yüzyıl sonlarına doÄŸru kentin ileri gelenlerinden Halil PaÅŸa KaramahmutoÄŸlu tarafından yaptırılmış ve antik spoli malzemelerden de yararlanılarak ilgi çekici hale getirilmiÅŸtir. Bir dönem ortaokul ve Kız Meslek Lisesi olarak da kullanılan yapı, 1988 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiÅŸ ve 1989 yılında baÅŸlanan restorasyonu 1998 Mart ayında bitirilmiÅŸtir.

1988 yılı Eylül ayından itibaren Atatürk Kültür Merkezi’nde faaliyetlerini sürdüren EreÄŸli Müze Müdürlüğü, 17.3.1998 tarihinde restorasyonu tamamlanan Halil PaÅŸa Konağı’na taşınmıştır.

TeÅŸhir-tanzim çalışmaları tamamlanan binanın zemin katı idarî bölüm olarak kullanılmaktadır. Müzenin birinci katında, EreÄŸli ve çevresinde toplanan Grek, Roma, Bizans dönemlerini yansıtan mermer mezar stelleri, piÅŸmiÅŸ toprak amphoralar, figürlü mermer sütun baÅŸlıkları, cam kaplar ve takılar, çeÅŸitli madeni eserler ve piÅŸmiÅŸ topraktan yapılmış kaplar, kandiller, dokuma ağırlıkları ve figürinlerden oluÅŸan arkeolojik eserler ile Lidya, Grek, Roma, Bizans, Abbasi, Emevi, Sasani, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri koleksiyonlarından oluÅŸan eserler teÅŸhir edilmektedir. İkinci katta çeÅŸitli erkek ve kadın giysileri ile yöreye özgü bir dokuma olan “Elpek” kumaşı ve ipliÄŸi, dokuma aletleri, mendil, bohça, örtü gibi dokuma türleri, silahlar, takılar, mühürler tütünle ilgili eÅŸyalar, tespih, saat, mutfak eÅŸyaları, ölçü ve tartı aletleri ve yazma eserlerden oluÅŸan yöresel etnografik eserler sergilenmektedir. Üçüncü kat, dönemine uygun döşenmiÅŸ müze-ev olarak düzenlenmiÅŸtir. Müze bahçesinde ise, çeÅŸitli dönemlere ait lahitler, sütun baÅŸlıkları, sütun kaideleri, sütunlar, yazıtlı bir taÅŸ, mimarî parçalar ve bir anıt mezardan oluÅŸan taÅŸ eserler sergilenmektedir.

Copyright © 2015 Yeni Gezi · · yenigezi